Çerkeş İlçemiz ile özdeşleşmiş, düğün, bayram ve özel günlerimizin vazgeçilmezi olan, ticari anlamda bölgeye katkı sağlayacağını düşündüğümüz Çerkeş Lokumu, Çerkeş Badıma Bükmesi, Çerkeş Pırasa Dolması, Çerkeş Su Böreği, Çerkeş Sırma Baklavası ve Çerkeş Kurabiyemizi coğrafi işaretli ürün statüsünde koruma altına aldık.
Osmanlı saray mutfaklarında yer bulmuş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vazgeçemediği Çerkeş Sırma Baklavası, geçmişten günümüze annelerin kızlarına, ustaların çıraklarına sözlü olarak aktarımı yapılan, üretim metodu korunarak günümüze kadar taşınan sert, gevrek, kırılgan, ağızda dağılır bir yapıya sahip ve kendine özgü şekli ile Çerkeş Kurabiyesi, içerisine yağsız dana kıyma kullanılan, kurutma ve şoklama işlemiyle diğer böreklerden ayrılan ve özgünlüğünü ortaya koyan Çerkeş Su Böreği, Çerkeş İlçemizden başka bir yerde göremeyeceğiniz Çerkeş Pırasa Dolması, kendi özgü bileşenleri ile ve yine kendi ürünü şekillendirme usulü anlamında ustalık becerisi gerektiren Çerkeş Lokumu, bölgemizde yetişen “badıma” otundan elde edilen Çerkeş Badıma Bükmesi olmak üzere altı ürünümüz coğrafi işaretli ürün olarak tescillenip ülkemizde koruma altına alınmıştır.
Aynı zamanda hedefimiz artık şampiyonlar ligi olarak tanımladığımız Avrupa Birliği Komisyonunda Çerkeş Sırma Baklavamızın tescil edilmesidir. Bunun için gerekli olan çalışmaları başlattık.
Zengin bir mutfak kültürüne sahip olan İlçemizin diğer potansiyel coğrafi işaretli ürünleri için de çalışmalarımıza hız verdik. Çerkeş Balı ve Çerkeş Peyniri için de Coğrafi işaret çalışmamız devam ediyor.
Coğrafi işaretli ürünlerin tescil yoluyla korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Bu bakımdan coğrafi işaretlerin rolü çok önemli olup üreticileri ve tüketicileri haksız rekabete karşı koruyan önemli bir araçtır.
Çerkeş Işıklar konağımızda Çerkeş Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi aracılığı ile bu ürünlerin tadılmasının, üretilip ilçe ekonomimize değer katmasının da önünü açmış olduk.
Ayrıca Çerkeş ilçemizin geçmişten gelen yerel ve geleneksel yemeklerinin özgün tariflerini kayıt altına almak, bu yemeklerin günümüz mutfağında yapılabilir hallerinin reçetelerini hazırlamak ve bu suretle Çerkeş mutfak kültürünün geleceğe taşınmasına katkı sağlamak için, 2021 yılında “Çerkeş Yöresel Lezzetler” adı altında ayrıntılı bir yemek kitabı bastırarak gastronomi kültürümüzü kayıt altına almış olduk.
Yöresel Lezzetlerimizin yapımında emeği geçen Çerkeşli hünerli hanımlarımıza ve tüm bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.