Kültür, Sanayi Ve Hayvancılıkta Marka İlçe

Bizden Haberler

Çerkeş Belediyesi

Tüm Haberler

YÖRESEL LEZZLETLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ

Çerkeş İlçemizin eşsiz lezzetlerinden olan Çerkeş Kurabiyesi ve Çerkeş Su Böreği  coğrafi işaretli ürün olarak tescil edilerek kayıt altına alındı.

Belediye Başkanımız Sn. Hasan SOPACI konuyla ilgili şu açıklamalara yer verdi
;
Çerkeş Kurabiyesinin geçmişi eskiye dayanmaktadır. Çerkeş ilçesinin mutfak kültüründe ve geleneklerinde önemli bir yere sahip olmak ile birlikte düğün, nişan, kına, asker uğurlaması vb. özel davetlerde ikram edilmektedir. Üretimi genellikle, hamurun hazırlanması ve kurabiyelere şekil verilmesi aşamaları bakımından iki kişi ile imece usulü gerçekleşmektedir. Aynı zamanda gevrek yapıda olup üzerinde çatlaklar bulunmakta ve S harfine benzer bir şekle sahip unlu mamullerimizden olan kurabiyemizdir. Çerkeş ilçesinde üretilen bu ürünün üreticileri her geçen gün artmaktadır. 
Tıpkı Kurabiyemiz gibi Çerkeş Su Böreği’mizin geçmişide eskiye dayanmakla birlikte İlçemizin geçmişten geleceğe uzanan mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan özel amaçlı buğday unu kullanılarak hazırlanan hamurdan elde edilen yufkaların kurutulduktan sonra önce sıcak suya, sonra Çankırı tuzu eklenen soğuk suya batırılarak şoklanmasının ardından yağlanmış tepsiye dizilmesi ve her üç katta bir kıymalı harç eklendikten sonra fırında pişirilmesiyle hazırlanan bir börektir.
Dolayısıyla İlçemizin gastronomi dünyasında yerini alan yöresel lezzetlerimizden olan Çerkeş Kurabiyesi ve Çerkeş Su Böreği olarak bu önemli lezzetlerimiz için 2022 yılının 11 nci ayında başlattığımız çalışmalarımız sonucunda coğrafi işaretli ürünler olarak ülkemizde korumaları sağlanmıştır.
Bu lezzetlerimizin dışında Çerkeş Sırma Baklavası, Çerkeş Pırasa Dolması, Çerkeş Badıma Bükmesi, Çerkeş Lokumu ürünlerimizin de tescili için işlemleri devam etmektedir.
Bundan sonraki süreçlerde İlçemizin coğrafi işaretli ürünleri için çalışmalarımız devam edecek olup  aynı zamanda geçmişten günümüze ve günümüzden de geleceğe uzanacak olan bu önemli değerlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.
Çerkeş Belediyesi olarak her iki coğrafi işaretli ürünümüzün tescil belgelerini Türk Patent ve Marka Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Pof. Dr. Muhammed Zeki DURAK’dan  teslim aldık. Sayın Başkanın yeni görevinin hayırlı olmasını diliyor, başarılar temenni ediyoruz. Ayrıca Sayın Başkanın ilk coğrafi işaretli ürün tescil belgesi töreni olması hasebi ile güzel bir anı olarak anılmasına vesile olan Çerkeş Kurabiyesi ve Çerkeş Su Böreği’nin başvuru öncesi ve tescile kadar uzanan bu önemli çalışmalarda bizlere destek veren Kuzka Kalkınma Ajansına, ürünlerin reçeteleri kapsamında çalışmalar yapan  Kadınlarımıza, Coğrafi işaret danışmanız Huriye ÖZENER’e , yönetim kurulu üyelerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

Haber Resimleri

KAYNAKLAR

  • Haberler
  • Projeler
  • Faliyet Raporları
  • İhale Yayınları
  • Resimler
  • Videolar